2008-03-09

Är Hamas orsaken till situationen i Gaza?

Vilka möjligheter finns det att problemen mellan Israel och Palestina kan lösas? Yossi Alpher, tidigare rådgivare till Israels premiärminister Ehud Barak (1999-2001), beskriver två senarier för framtiden efter det att Hamas övertagit kontrollen av Gaza från Fatah, utifrån ett Israeliskt perspektiv.

Det ena beskriver en framtid där President Mahmoud Abbas "consolidates Fatah's control, stabilises security and accepts to deal with Israel and the international community on behalf of the West Bank alone". Palestinska premiärministern Salam Fayyad och hans regering får tillgång till skattepengar från Israel varefter västbanken utvecklas. Abbas kan efterhand påbörja diskussioner med Israels premiärminister Ehud Olmert om Israels tillbakadragande från Västbanken och nedmontering av bosättningar.

I samma scenario verkar Hamas, som kontrollerar Gaza, lyckas med att hålla ordning i området så att mattransporter och fri handel åter kan ske via gränsen mot Israel. Israel öppnar passagerna mot Gaza då Qassamraketerna slutar regna ner över Sderot och viktiga steg mot ett fritt Gaza tas.

Det pessimistiska scenariot är allt annat än ljust och långt värre än dagens situation. Den stora frågan är dock hur den positiva framtiden nås, inte hur illa det kan gå. På Västbanken har Fatah goda möjligheter att klara av detta, om Abbas lyckas hålla opinionen på sin sida och skapa en stabilitet i området. Vad säger då Israel, skulle de gå med på att lämna området och nedmontera bosättningarna? Det verkar åtminstone finnas sådana viljor inom den politiska diskussionen i Israel varav Yossi Alpher får räknas som en stark röst. Hamas kan dock sätta käppar i hjulet för detta.

Vad talar för att situationen i Gaza ska komma i närheten av den Alpher målar upp i sitt positiva scenario? Gaza närmar sig en humanitär kris. Läget är allt annat än kontrollerat. Hamas fortsätter skjuta Qassamraketer, Israel fortsätter att slå tillbaka med våld och blockera alla gränsövergångar. För att vända på situationen krävs en öppen gräns mellan Israel och Gaza så att Gazas ekonomi kan ta fart genom handel och på så sätt få folket på fötter. Frihandel och välstånd går hand i hand med stabilitet och demokrati. Men där står vi nu. Israel vågar inte öppna gränserna då riskerna är för stora för det egna folket. Israel kommer sannolikt inte att förhandla med Hamas som det ser ut idag. Det skulle knappast vara fruktbart då Hamas syfte för att med våld ta över kontrollen av Gaza var att stoppa Fatahs arbete för fred med Israel. Frågan vi bör ställa oss är vad Hamas syfte och mål egentligen är. Är det verkligen en framtid med två fungerande stater, Israel och Palestina?

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida