2008-03-18

Den papperslöse ska betala

Att papperslösa har rätt till vård är inget jag ser något problem med. Frågan är vad som ska hända efteråt.

Tvingar vi läkaren att kontakta myndigheterna för att de ska kunna genomföra utvisningen så leder det till att vården går under jorden eller att ingen papperslös vågar uppsöka vård. I ljuset av detta måste jag sluta mig till att vård ska inte bara ges till papperslösa utan det ska även ske utan att personen riskerar att utvisas. Däremot så ska inte denna vård vara subventionerad. Den papperslöse är en person som uppehåller sig i Sverige trots utvisningsbeslut efter avslag i migrationsöverdomstolen och har således ingen rätt till det svenska välfärdssystemet. Sjukvården ska därmed betalas av vårdtagaren. Den som inte tycker om detta har all möjlighet att gå in och stödja den papperslöse med ett litet bistånd men kostnaden är inget som staten ska stå för.

försäkringskassans hemsida går det att läsa:
"[Sjuk vid bosättning] utanför EU/EES och Schweiz
Är du bosatt i ett land utanför EU/EES har du i regel inte rätt till subventionerad vård. För att få ersättning för sjukvårdskostnader behöver du en privat reseförsäkring."

Vi måste alltså som svensk medborgare betala för vår sjukvård när vi på laglig väg bosätter oss i utlandet. Varför kan vi inte ställa samma krav på de som olagligt uppehåller sig i Sverige?

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida