2008-08-20

Fy för nya sjukhus

I dagens P1-morgon var det en debatt om privat sjukvård för barn mellan Peter Wasmuth, vd för det nya barnsjukhuset Martina, och Lars H Gustafsson, barnläkare. Gustafsson var mycket kritisk till det nya barnsjukhuset. Han gillar inte ett sjukhus som har korta köer. Det ska vara lika långa köer för alla är hans inställning. Peter Wasmuth misslyckades tyvärr med att motivera varför hans företag ska få finnas så som det är tänkt att fungera.

Först är det sjukt att en företagare måste motivera varför hans företag ska få finnas. Finns det ett kundunderlag bör det inte finnas något att diskutera. Gustafsson påstår att Martina strider mot FN:s barnkonvention så länge sjukvården inte "kommer de mest utsatta barnen till godo" och "stänger ute de som har störst behov av vården". Martina stänger inte ute någon, alla som betalar för sig är välkomna. Precis samma regel gäller inom den offentligt finansierade vården, alla som bor och arbetar i Sverige får sjukvård, inte gratis utan till priset av den skatt de betalar.

Låt oss se vilka konsekvenserna av sjukhuset är. Martina säger sig kunna fylla 2000 vårdplatser, det skulle innebära att övrig barnsjukvård i Stockholm skulle minska sina köer då de får upp till 2000 färre vårdtagare att ta hand om. Vem förlorar på det? Ingen! Det är det som är svagheten i kritiken, det är ingen som förlorar på att detta sjukhus startar sin verksamhet. Det kan tom ge positiva effekter för hela barnsjukvården i Stockholm med kortare vårdköer. Jag vill påstå att Martinas vårdtagare betalar för att andra sjukhus ska få kortare köer! Det är i mina ögon allt annat än något dåligt. Martina skulle inte ha funnits om det inte startats som ett privat finansierat sjukhus. Landstinget skulle inte bygga ett nytt sjukhus om de inte fick in mer pengar från skattebetalarna. Om landstinget hade finansierat ett nytt sjukhus, ja då hade folk förlorat pengar på det. Nu är det ingen som förlorar något och ändå blir folk upprörda över detta privata sjukhus för barn.

Det om något är sjukt!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida